lunes, 26 de noviembre de 2018

ALGUNS DUBTES SOBRE ELS NOUS MÒDULS OPCIONALS DE GES

S'ha celebrat a Barcelona una trobada pedagògica organitzada pel Departament d'Ensenyament amb el títol "Educació al llarg de la vida. Transformació educativa". L'objectiu fonamental era el de presentar els nous mòduls opcionals del GES. La primera cosa a destacar és la retrobada amb companys i companyes d'altres centres, que sempre és una de les parts més interessants, especialment l'intercanvi durant el cafè. També m'ha agradat tornar a sentir per boca dels responsables de l'administració educativa la necessitat de "flexibilitat" a la formació de persones adultes.

En general, els 11 mòduls que s'han presentat són força interessants (alguns més que altres, és cert) i els han explicat els propis autors i autores. Tenen una aplicació clara a l'aula de GES, estan ben estructurats, amb força recursos i material didàctic. Les TIC estan presents als mòduls i es presentaran en format moodle, la qual cosa facilitarà la seva implementació a l'aula.

Durant la jornada m'anaven sorgint alguns dubtes. Aquí van alguns:

- Per què a una jornada de formació de persones adultes dona la benvinguda la Directora General d'Educació Infantil i Primària?
- Per què cap dels autors/es dels mòduls és professional de la formació d'adults? (només una autora hi va treballar fa anys).
- Per què es demana un nivell A2/B1 d'anglès per a un mòdul opcional de GES si la màxima titulació amb la qual surten els estudiants d'un centre és A2.2, i només si han cursat Anglès 3?
- Com es pot oferir un mòdul opcional de francès si no hi ha professorat de comunicació amb titulació de francès al centre? Només ho podran oferir centres que tinguin Francès com a ensenyament de llengua estrangera? Alguns centres ens hi apuntaríem.
I si a més de dissenyar aquests mòduls opcionals de la forma tan completa i competencial, fem el mateix amb els mòdul comuns, que és la major part del currículum de GES? 
I parlant de propostes curriculars pel GES, no puc acabar sense recordar l'article "Resquebrajando el Graduado en Educación Secundaria para persones adultes: propuestas para un nuevo GES", en el qual vaig tenir la sort de participar junt amb grans professionals de la formació de persones adultes.